Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Συμμετοχή έκπληξη από "κορίτσια" του χωριού μας


Στην εκδήλωση «Στα μονοπάτια της παράδοσης, 2η Λαογραφική Συνάντηση»  του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχε το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Τρικκαίων είδαμε 3 εκ των κοριτσιών του χωριού μας να προσθέτουν τη δική μας λαογραφική πινελιά, την πινελιά της παράδοσης του τόπου μας.
Η αυθεντικότητα και η αναβίωση με σεβασμό στην παράδοση  κυριάρχησε στην παρουσίαση  του προγράμματος.
Η αναβίωση περιελάμβανε:   κούρεμα των προβάτων,  ξάσιμο του μαλλιού, , πλύσιμο των μαλλιών στο καζάνι , γνέσιμο με ρόκα και τσικρίκι αποθήκευση των νημάτων σε κουβάρια και αλυσίδια κλπ.
Στη συνέχεια τμήμα ενηλίκων του ΔΧΣ  παρουσίασε  χορούς και τραγούδια από το χωριό Μαυρέλι Τρικάλων, αντιπροσωπευτικά  της ευρύτερης περιοχής των Χασίων: Συγκαθιστός, Μια  κόρη μέσ’ τον αργαλειό,  Σιγανά μωρ’ σιγανά, Χορταράκια, Βγήκα ψηλά στα μάρμαρα, Τασιά. Στο τραγούδι συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Φωτεινή Πούλιου, Μαρία Γάλλου , Ελένη Κουβάτα από το Μαυρέλι  – αυθεντικοί εκφραστές  της παράδοσης, οι οποίες  τραγούδησαν τα παραδοσιακά τραγούδια του χωριού τους, εντυπωσιάζοντας  όλους με το μεράκι και την πηγαία εκφραστικότητά τους.

 Το "ψάρεψα" από  εδώ όπου μπορείτε να δείτε και περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου